обшук

Що потрібно знати, якщо до вас прийшли з обшуком?

Прийти з обшуком можуть до кожного і в будь-який момент. Для цього не потрібно бути підозрюваним. Ви навіть не будете знати, що стосовно вас або інших осіб відкрито кримінальне провадження або планується проведення слідчих дій. На превеликий жаль, більшість людей не знають основних моментів такої процесуальної дії, як обшук, що призводить в подальшому до порушення їх законних прав та інтересів.

Що ж таке обшук?

Обшук – це насамперед процесуальна слідча дія, яка має певний алгоритм проведення та фіксації її результатів.

Обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Більше детально про обшук та підстави його проведення можна дізнатися у цій статті.

Якщо до вас прийшли з обшуком, то перше що необхідно зробити – зателефонувати адвокату.

Правоохоронці можуть забезпечити присутність адвоката з безоплатної правової допомоги, але якість його послуг може викликати певні сумніви, з відомих причин. Тому, радили б мати наперед укладений договір про надання професійної правничої допомоги з адвокатом якому довіряєте.

Отже, поки ви очікуєте приїзду адвоката, вам потрібно слідувати наступному алгоритму дій:

1. Вимагайте надати вам для ознайомлення копію ухвалу слідчого судді про обшук житла чи іншого рухомого або ж нерухомого майна. Після отримання ухвали слід її уважно прочитати і звернути увагу на наступне:

  • Термін дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її винесення. Якщо термін дії пройшов, значить ви можете сміливо відмовити в доступі до приміщення і викликати поліцію, що б зафіксувати протиправні дії слідчого.
  • Повне ПІБ та звання слідчого, який подав клопотання про обшук. Це стосується і прокурора, якщо він присутній під час проведення обшуку.
  • Посилання на норму закону, на підставі якого винесена ухвала слідчого судді.
  • Номер кримінального провадження, в рамках якого здійснюється обшук і його коротку фабула.
  • Адресу житла або іншого володіння, де проводиться обшук. На практиці часто трапляється, що правоохоронці невірної вказують адресу (назву вулиці, номер будинку чи квартири).
  • Дані особи, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться.
  • Відомості про речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

2. Необхідно перевірити повноваження слідчого. Вимагайте щоб така особа представилася і надала свої документи. Крім цього, запишіть дані оперативних працівників.

3. Обшук житла чи приміщення здійснюється з обов’язковою участю двох понятих. Необхідно переписати особисті дані понятих та дізнатися яким чином цих осіб запросили до обшуку і в разі невпевненості, що поняті є незацікавлені в результатах кримінального провадження – заявити про їх заміну.

4. Хід проведення даної слідчої дії повинен в обов’язковому порядку фіксуватися за допомогою аудіо- та відеозапису. Причому, незастосування технічних засобів фіксації або якщо відео постійно переривається, тягне за собою фактичну недопустимість такого доказу. Ви також можете одночасно з правоохоронцями проводити власну відеозйомку, яку в подальшому матимете змогу долучити до протоколу обшуку.

5. Перед початком проведення обшуку особам, які беруть у ній участь, обов’язково повинні бути роз’яснені їх права та обов’язки, а також відповідальність, встановлену законом.

6. Обшук заборонено проводити з 22:00 до 6:00. Винятком можуть бути невідкладні випадки, коли затримка в їх проведенні може призвести до втрати слідів злочину або втечі підозрюваного.

7. Також важливо, що рішення суду дає право проникнути в приміщення тільки один раз. Тобто, якщо слідчий або прокурор покинули приміщення де проводиться обшук то повернутися назад і продовжити його на підставі цієї самої ухвали вони не мають права.

Якщо слідчий вирішив під час обшуку провести ще й допит, ви можете відмовитися від дачі показань, на підставі ст. 63 Конституції України.

Після завершення обшуку слідчий зобов’язаний скласти протокол обшуку, де записує весь хід слідчої дії, учасників та опис майна, яке було знайдено і вилучено.

Перед тим як підписувати протокол обшуку ви маєте уважно прочитати його і вказати свої зауваження та доповнення.

Це мінімальний перелік рекомендацій, у разі якщо ви вирішили захищати свої права самостійно, але радили б вам заручитися підтримкою адвоката, який зможе надати практичні поради і допоможе уникнути можливих несприятливих наслідків, за результатами проведення обшуку.

Всі поради