Права підозрюваного і обвинуваченого в Україні

Статус підозрюваного у кримінальній справі – критична ситуація, в якій людина часто втрачається і не може відстояти свої законні права. Часто від цього страждають люди, які не скоювали злочинів. Є й випадки, коли під час кримінального процесу не враховуються пом’якшуючі обставини.

Щоб уникнути подібних ситуацій, необхідно знати, які права є у підозрюваного і обвинуваченого в Україні.

Підозра і обвинувачення в законодавстві України: суть і відмінності

Поняття підозра в кримінальному праві означає попередній висновок про те, що людина причетна до вчинення кримінального злочину.

Звинувачення — це підкріплене доказами твердження про причетність людини до злочину. Звинувачення висувається в порядку, передбаченому Кримінальним кодексом України.

Існує процедура оголошення про підозру. Повідомлення про підозру вручають в той же день, коли його склав слідчий або прокурор. Є й альтернативна процедура, передбачена главою 11 кодексу.

Письмове повідомлення про підозру затриманому зобов’язані вручити не пізніше, ніж через 24 години після затримання. Якщо цього не зроблено, термін затримання закінчується.

Коли підозру вручено, виникають права і обов’язки підозрюваного.

Обвинувальний акт складає слідчий. До вручення звинувачення затверджує прокурор. Після чого матеріали направляють до суду.

Права підозрюваних і обвинувачених

Розберемо права, які з’являються з моменту повідомлення про підозру чи обвинувачення. Для простоти ми об’єднали їх в один список:

  • Підозрюваний і обвинувачений має право на інформацію про своїх базові правах, відомості про те, в яких злочинах його підозрюють.
  • Право на захист. Підозрюваний і обвинувачений може залучити будь-якого адвоката до захисту своїх прав і законних інтересів. Також є право на побачення з адвокатом до першого допиту. При цьому повинна бути гарантована конфіденційність спілкування. Після першого допиту побачення з захисником можуть проходити без обмежень по кількості і тривалості. Адвокат має право бути присутнім на всіх слідчих діях з участю свого клієнта.
  • Громадянин, щодо якого висунуто звинувачення або підозри, може не говорити нічого щодо підозр, на власний розсуд давати чи не давати свідчення. Також закон гарантує право в будь-який момент відмовитися від дачі свідчень.
  • Після затримання правоохоронні органи повинні негайно повідомити родичів і членів сім’ї про факт затримання і місце перебування.
  • Обвинувачений та підозрюваний має право особисто або через захисника збирати докази своєї невинності, брати участь у процесуальних діях. Під час процесуальних дій обвинувачений (підозрюваний) може задавати запитання і залишати зауваження, які обов’язково вносяться до протоколу.
  • Обвинувачений має право заявляти відводи.

Разом із правами у обвинуваченого є ряд обов’язків:

  • Підозрюваний (обвинувачений) зобов’язаний прибути за викликом слідчого. При неможливості з’явитися в зазначений час повідомити про це заздалегідь і надати документальні підтвердження причин неявки.
  • Також обвинувачений зобов’язаний виконувати обмеження покладені на нього запобіжним заходом, підкорятися законним вимогам працівників правоохоронних органів.

Разом з повідомленням про підозру і звинуваченні підозрюваному вручають пам’ятку з його правами та обов’язками.

Допомога адвоката

Пам’ятайте, що кожен громадянин України має право на допомогу адвоката. Представники правоохоронних органів зобов’язані дати вам можливість викликати захисника.

Адвокат у кримінальних справах допоможе захистити ваші права і добитися справедливості в суді.

Якщо у вас виникли питання або допомогу адвоката потрібна вже зараз телефонуйте за контактними номерами на сайті.

Всі поради