Звинувачення в корупції, що робити і як захиститися

Корупція – одна з найбільш значних суспільних проблем. Але не завжди звинувачення в корупції об’єктивні. Під тиск правоохоронних органів може потрапити і невинна людина, яка не отримувала неправомірної вигоди, не зловживала службовим становищем і владою, не збагачувалася, використовуючи незаконні методи. Крім того, статус корупційного злочину дуже ускладнює захист.

Які люди знаходяться в «групі ризику»? Практично кожна людина, не обов’язково той, хто володіє значним політичним чи громадським впливом. Звинуватити в корупції можуть тих, хто вирішив «віддячити» банківському службовцю, щоб той прискорив процес реструктуризації заборгованості, спробував купити довідку про працевлаштування і т.д. Що ж робити і як захистити себе від помилкових звинувачень в корупції? Розповідаємо нижче!

Чи має значення розмір хабара?

Сумма хабара має значення, але більше для сторони, яка його отримала. Чим більший розмір, тим важчим вважається корупційний злочин. Відповідно, покарання за отримання великого неправомірної вигоди може бути набагато суворішим.

Але для людини, який дає хабар або намагається це зробити, його розмір великого значення не має. Образно кажучи, під статтю можна потрапити, намагаючись дати гроші охоронцю підприємства, щоб той не оштрафував за куріння в недозволеному місці або за відкат у кілька сотень тисяч доларів. Прямий вплив на ступінь тяжкості злочину має посада та впливовість одержувача хабара.

Захист від звинувачень в корупції: що треба врахувати?

Звинувачення в корупційних діях – те, від чого сьогодні не застрахований ніхто. Вони б’ють по репутації людини, призводять до труднощів у бізнесі та інших проблем. При цьому виправдувальний вирок або закриття справи може відбутися через місяці і навіть роки. Тому дуже важливо не допустити кримінального переслідування на перших етапах досудового розгляду.

Вас викликали до слідчого? Ні в якому разі не давайте необдуманих показань, поспішаючи виправдатися і в разі потреби відмовтеся від дачі показань. Попри те, що говорять правоохоронці, відмова давати свідчення в процесі слідства – не обставина, яка робить злочин тяжчим. Найгірше, що можна зробити – надати заплутані, суперечливі показання, які підслідний кілька разів змінює. Навіть якщо він не винен, створюється враження, що людина нервує і «замітає сліди». Рекомендуємо не давати показань до вручення повідомлення про підозру. Часто оперативники приходять несподівано, що породжує розгубленість. Відразу викликайте адвоката і не підписуйте без нього ніяких протоколів.

Поширена ситуація, коли бізнесмена політичного чи громадського діяча “замовляють” конкуренти, підлаштовуючи відповідну ситуацію. Захиститися можна, доводячи «провокацію». Цей підхід базується на практиці Європейського суду, який засуджує провокаційні методи, що порушують права людини, які використовуються правоохоронними системами. Тому можна домогтися виправдувального вироку, навіть якщо в момент передачі мічених грошей в ваш кабінет увірвалися силовики.

Важливо співпрацювати з досвідченим адвокатом, який доведе, що:

  • Правоохоронці або їхні агенти підбурювали особу до корупційного злочину, або загрожували їй.
  •  Ініціатива в процесі злочину була від завербованого агента, а не від особи, яка обвинувачується у хабарництві.
  •  Завербований агент раніше співпрацював з правоохоронцями в інших кримінальних виробництвах.

Таким чином, адвокат повинен послідовно зібрати докази і продемонструвати суду, що мала місце бути провокація. Якщо ви співпрацюєте з надійною юридичною компанією, то домогтися закриття справи або винесення виправдувального вироку набагато легше.

Всі поради