Звинувачення у виробництві та зберіганні наркотиків

Наркоманія — надзвичайно гостра проблема українського суспільства, що стає причиною захворювань, смертей, зламаних доль. Чимало людей йде на злочини заради жаданої «дози». Тому ставлення до тих, кого звинувачують у виготовленні або розповсюдженні наркотиків у соціуму традиційно різко негативне. Не менш сувора і вітчизняна Феміда: незаконне виготовлення наркотичних речовин карається згідно зі ст. 307 ККУ позбавленням волі строком на 4 – 8 років. Стаття 309 ККУ передбачає покарання за виробництво наркотичних засобів без мети збуту.

Але трагічно те, що не обов’язково виготовляти наркотики або бути дилером, щоб отримати тюремний термін. Багато молодих людей, які не займаються наркоторгівлею або вирощуванням галюциногенних рослин, один раз зробивши помилку, потрапляють в лещата правоохоронної системи.

Хто в групі ризику?

Як правило, молодь 18 – 30 років, завсідники нічних клубів або ті, хто гостро потребує грошей і хоче за один раз «заробити» велику суму (близько 200 $). Вони погоджуються зробити закладку або перевезти наркотики, а потім трапляються правоохоронцям і звинувачуються в зберіганні і виготовленні наркотичних речовин.

Також ризикують бути звинуваченими в аналогічному злочині ті, хто іноді вживає амфетамін або канабіс в людному місці (дискотека, нічний клуб, галаслива вечірка у друзів). Ще один приклад: людина з цікавості захотіла випробувати відчуття наркотичного сп’яніння (кайфу). На жаль, замовити наркотики, наприклад, галюциногенні гриби, досить легко. І коли замовник відправляється за товаром, його затримує поліція.

Головне, що об’єднує людей із прикладів — вони не займаються наркоторгівлею або виготовленням наркотичних речовин систематично. Більшість тих, хто «попадається» правоохоронцям, недосвідчені люди, оступився один раз. Якщо звернутися за юридичною допомогою до досвідченого адвоката, який спеціалізується на кримінальному праві, шанси на успіх високі.

Чи можуть затримати за вирощування коноплі?

Питання про легалізацію каннабіса поставив під час місцевих виборів Президент України Володимир Зеленський в рамках «5 питань від Президента». А представники більшості у Верховній Раді відзначили, що є три відповідні законопроекти.

Напевно, своє ставлення до цього не продемонстрував тільки ледачий: соціальні мережі, телеканали і новинні сайти буквально кипіли. Як би там не було, за станом на сьогодні — вирощування і покупка конопель для себе — адміністративне правопорушення. Воно тягне за собою штраф і конфіскацію рослин. При цьому, технічно коноплю можна вирощувати при наявності відповідних дозволів. Але на практиці, майже завжди це може спричинити проблеми. Рослини вилучають в будь-якому випадку, а от кримінальна відповідальність настає в разі вирощування 10 і більше кущів.

Як справи з прекурсорами наркотичних і психотропних речовин?

Прекурсори — це речовини, які використовуються для виробництва наркотиків і психотропних речовин. Над ними встановлений жорсткий державний контроль (Закон України «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів та зловживання ними»). За торгівлю прекурсорами або їх транспортування можна потрапити за ґрати, також як і за збут і перевезення наркотиків.

Зверніть увагу: держава посилює контроль над оборотом і вживанням наркотиків. На сайті ВР зареєстрований законопроект №2784, покликаний посилити відповідальність за продаж прекурсорів, в тому числі — в аптеках без електронного рецепта. Штраф може досягати до 7000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Що робити, якщо звинуватили у виготовленні або розповсюдженні наркотиків?

Людей, які оступилися всього лише раз або взагалі не підозрювали, що здійснюють дії, за які можуть відповісти по закону, багато. Як бути, якщо ви потрапили в таку ситуацію? В першу чергу — не панікуйте і не признавайтесь в тому, чого ви не робили під тиском слідчих. Це зробить ваше становище ще складніше. Найкраще, що можна зробити — звернутися за допомогою до досвідченого адвоката по кримінальному праву.

Затримання у справах, пов’язаних з наркоторгівлею, як правило, відбуваються раптово. Часто оперативники намагаються застати людину зненацька і змусити дати свідчення проти себе. Розслідування теж триває недовго. Обов’язково повинна бути призначена експертиза, яка підтвердить, що речовина саме канабіс. Відсутність таких дій — грубе порушення.

Тому кваліфікований адвокат, застосувавши норми чинного законодавства, зможе:

  • Довести, що дії правоохоронців під час затримання були протиправними і порушують права і інтереси підозрюваного.
  • Оскаржити результати експертизи.
  • Встановити свідків.
  • Довести, що обвинуваченого або підозрюваного провокували на покупку наркотичних засобів.

Звернувшись до досвідченого адвоката по наркотикам, ви зможете захистити свої права в ході кримінального процесу і довести відсутність вини.

Всі поради