В чому різниця між СІЗО та ІТТ? Правила внутрішнього розпорядку

Як показує статистика Google, користувачі досить часто здійснюють пошук, що таке СІЗО, ІТТ, яка між ними різниця, правила їх внутрішнього розпорядку та що можна передати затриманим. Зазвичай, пошук такої інформації здійснюють особи, які ймовірно будуть притягуватися до кримінальної відповідальності, затримані, підозрювані або їх близькі та родичі.

Так як законодавство досить масивне ми коротко структуруємо інформацію у даній статті.

ІТТ – абревіатура, яка визначається як Ізолятор тимчасового тримання. Тобто, це спеціальна установа до якої поміщають:

– осіб, затриманих за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення;

– осіб, затриманих на підставі ухвали слідчого судді про дозвіл на затримання з метою приводу;

– осіб, стосовно яких застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на строк до 3 діб, якщо доставляння ув’язнених до СІЗО у цей період неможливе через віддаленість  або відсутність належних шляхів сполучення;

– якщо існують ризики щодо небезпеки життю та здоров’ю підозрюваного із застосуванням заходів безпеки;

– а також в окремих випадках, що визначаються потребою в проведенні слідчих дій.

Тобто, особа може перебувати в ІТТ тимчасово, не більше 10 днів. 

Одяг та інші засоби.

Особам, які тримаються в ІТТ, дозволяється мати з собою:

– одяг (натільну білизну, шкарпетки, взуття кімнатне або спортивне (без шнурків) по одній парі);

– туалетні речі (туалетне, господарське мило, зубну щітку, зубний порошок або пасту, гребінець, серветки, туалетний папір, пральний порошок);

– документи і записи, що стосуються кримінального провадження;

– папір, поштові конверти, марки та прості олівці;

– тютюнові вироби (не більше 30 пачок цигарок або махорки) та сірники (не більше 10 коробок), а також продукти харчування з передач (посилок) або куплені в торговельній мережі, ліки (з дозволу медичного працівника).

Побачення.

Побачення затриманим з родичами або іншими особами надаються керівництвом ІТТ з письмового дозволу слідчого. Дозвіл дійсний лише на одне побачення. Також побачення може відбуватися в присутності призначеного працівника установи ІТТ.

Побачення із адвокатом відбувається без згоди прокурора/слідчого/суду, конфіденційно в необмеженій кількості.

Передачі харчових продуктів та одягу.

Передачі приймаються на підставі заяви та у спеціальний встановлений ІТТ графік. Усі продукти харчування до вручення їх особі, що тримається в ІТТ, підлягають огляду й перевірці, а саме: хлібні вироби розрізаються на декілька частин, рідкі продукти переливаються в посуд ІТТ, консерви відкриваються і перекладаються в інший посуд, ковбасні вироби розрізаються на декілька частин, сипучі предмети та продукти харчування пересипаються, цукерки, вафлі, печиво тощо приймаються лише в розгорнутому вигляді, без обгорток.

Не допускається обмеження ваги передач, прийнятих для хворих, що страждають захворюваннями, підтвердженими медичним висновком лікаря, вагітних жінок і жінок, що мають при собі дітей, а також неповнолітніх.

Перелік речей, які заборонені для передачі:

– будь-яка зброя, набої, вибухові речовини, а також спеціальні засоби та засоби активної оборони;

– мобільні телефони, гроші, цінні речі, цінні папери;

– будь-які вироби з дорогоцінних металів;

– наркотичні засоби, психотропні речовини, їх аналоги та прекурсори, медичні вироби;

– гральні карти заводського та кустарного виготовлення.

Більш детально з переліком заборонених речей можна ознайомитися у Законі України «Про попереднє ув’язнення» та у Наказі МВС України № 638 від 02.12.2008, яким затверджено Правила внутрішнього розпорядку в ізоляторах тимчасового тримання органів внутрішніх справ України.

СІЗО – абревіатура, яка визначається як слідчий ізолятор, який призначено для утримування осіб, щодо яких було обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту на будь-якій стадії кримінального провадження.

Наказом Міністерства юстиції України № 1769/5 від 14.06.2019 затверджено Правила внутрішнього розпорядку слідчих ізоляторів Державної кримінально-виконавчої служби України. 

Взятих під варту осіб тримають у маломісних або загальних камерах. У виняткових випадках, з метою збереження таємниці досудового розслідування, захисту ув’язнених від можливих посягань на їх життя чи запобігання вчиненню ними нового кримінального правопорушення, або за наявності на те медичних підстав їх можуть тримати в одиночних камерах.

Осіб, взятих під варту, розміщують у камерах з додержанням таких вимог ізоляції:

– чоловіків окремо від жінок;

– неповнолітніх окремо від дорослих;

– взятих під варту співробітників кадрового складу розвідувальних органів України, працівників ДБР та працівників НАБУ окремо від інших осіб, які перебувають під вартою;

– осіб, яких вперше притягнуто до кримінальної відповідальності, окремо від осіб, які раніше притягалися до кримінальної відповідальності;

– осіб, які раніше відбували покарання в місцях позбавлення волі, окремо від осіб, які не перебували в місцях позбавлення волі;

– осіб, обвинувачених або підозрюваних у вчиненні злочинів проти основ національної безпеки України, як правило, окремо від інших осіб, які перебувають під вартою.

У СІЗО наявні спеціальні приміщення (такі ж приміщення поширюються на ІТТ):

– камера – жиле приміщення, призначене для тримання ув’язнених і засуджених у кількості двох і більше осіб;

– одиночна камера – приміщення, призначене для одиночного тримання ув’язнених, у тому числі з метою забезпечення особистої безпеки, за медичними показаннями та для попередження негативного впливу на інших ув’язнених;

– карцер – приміщення, призначене для тримання ув’язнених і засуджених, які злісно порушують вимоги режиму слідчого ізолятору.

Список дозволених продуктів харчування в СІЗО однаковий, так як і в ІТТ.

Передачі приймаються в порядку черговості відвідувачів в спеціально обладнаній кімнаті у визначений графік. Особа, яка принесла передачу, заповнює і підписує заяву у двох примірниках та передає її інспектору чергової зміни, який перевіряє вміст передачі за найменуваннями, кількістю предметів, продуктів харчування та їх вагою. 

Крім того, слід пам’ятати, що ув’язнені та засуджені, які злісно порушують вимоги режиму, можуть бути поміщені до карцеру чи дисциплінарного ізолятора або переведені до одиночної камери.

Отже, в любому випадку, для отримання більш детальної консультації та надання правової допомоги затриманим чи взятим під варту, слід звертатися до адвоката по кримінальним справам, який завдяки своєму досвіду допоможе у захисті їх прав.

Всі поради