Кримінальна відповідальність за використання підроблених паспортів вакцинації

За останній час повністю вакцинованих людей в Україні стає все більше. Цьому можна було б тільки порадіти, але водночас із нарощенням обсягів вакцинації в Україні зростають і обсяги підробок сертифікатів вакцинації.

В Україні у соцмережах масово продають підроблені негативні ПЛР-тести на СОVІD-19 та паспорти на вакцинацію.

Підроблені документи можна замовити у соцмережах і по телефону, а напередодні зимового туристичного сезону кількість таких пропозицій буде тільки зростати. Про цю проблему повідомляють провідні українські діагностичні центри та експерти.

Працівниками поліції щодня встановлюється чимало осіб, які займаються підробкою паспортів вакцинації та ПЛР тестів по всій Україні, так і осіб, які їх використовують. По даних фактах відкриваються кримінальні провадження, проводяться слідчі (розшукові) дії, серед яких: 

  • обшук у відповідності до статей 233–236 КПК України;
  • огляд речей та документів – стаття 237 КПК України; 
  • тимчасовий доступ до речей і документів – 159 КПК України;
  • допит та інші дії спрямовані на встановлення осіб причетних до вчинення кримінального правопорушення. 

Станом на сьогодні, в Україні відкрито більше 150 кримінальних проваджень за фактом підробки паспортів вакцинації або ПЛР-тестів та їх використання. Тож, можна зробити висновок, що встановлений жорсткий контроль за такі незаконні дії.

Отже, на сьогодні існує декілька видів кримінальної відповідальності за такі діяння.

Кримінальна відповідальність за використання завідомо підробленого паспорта вакцинації або ПЛР-тестів.

Відповідальність за такі діяння передбачена частиною 4 статті 358 Кримінального кодексу України.

Особам, які використовують завідомо підроблені документи загрожує покарання у вигляді:

– штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

– арешт на строк до 6 місяців;

– обмеження волі на строк до 2 років.

            Використання завідомо підроблених ПЛР-тестів або паспорта вакцинації важко відслідкувати в межах країни, але під час спроби перетину кордону, такі підробки дуже легко виявляються.

            Існує чимало практики національних судів, для прикладу можна навести рішення Глибоцького районного суду Чернівецької області у справі № 715/1497/21, у якому визнано винним особу у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 4 ст. 358 КК України, при спробі перетнути кордону «Порубне» та притягнуто до кримінальної відповідальності у вигляді штрафу в розмірі 50 (п`ятдесяти) неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Кримінальна відповідальність за підроблення та збут паспорта вакцинації або ПЛР-тестів.

За виготовлення підробленого документу шляхом підробки печатки, збуту такого документу передбачено покарання:

– штраф до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

– арешт на строк до 6 місяців;

– обмеженням волі на строк до 2 років. 

Якщо такі дії вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, передбачено покарання:

  • обмеженням волі на строк до 5 років;
  • позбавлення волі до 5 років; 

Для прикладу можна навести вирок Ратнівського районного суду Волинської області у справі № 166/756/21, у якому суд визнав особу винною у вчиненні кримінальних правопорушень, відповідальність за які передбачена ч. 5 ст. 27 – ч. 3 ст. 358 КК України та притягнуто до кримінальної відповідальності у вигляді 2 років 6 місяців позбавлення волі.

Кримінальна відповідальність за пропозицію (хабар) посадовій особі підробити паспорт вакцинації або ПЛР-тест.

Згідно офіційних джерел від органів поліції та прокуратури зафіксовано значну кількість повідомлень від лікарів та представників медичних закладів щодо пропозиції лікареві або іншому медичному працівнику або особам, які займають службове становище у медичному закладі виготовити такий документ. 

Такі дії містять у собі склад кримінального правопорушення, який передбачено статтею 369 КК України, а саме пропозиція чи обіцянка службовій особі надати їй або третій особі неправомірну вигоду, іншими словами як в народі – хабар.

Кримінальна відповідальність за порушення санітарно-епідеміологічних норм.

Отже, що собою представляє такі порушення?

У зв’язку з порушенням санітарно-епідеміологічних норм, якщо особа, використовуючи сертифікат, вона знала, що заражена коронавірусом і навмисне заражала інших осіб. 

За порушення санітарних правил відповідальність передбачена статтею 325 Кримінального кодексу України, що карається:

  • штрафом від 1000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років;
  • позбавлення волі на той самий строк.

Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

Будьте обережні, купуючи підроблені паспорти вакцинації в інтернеті, особи ризикують не тільки втратити кошти за цей «фейк-паспорт», а і розкрити свою особисту інформацію шахраям, які в подальшому зможуть вільно нею користуватись у своїх власних цілях.

Якщо у вас виникла необхідність у консультації або необхідний захист адвоката по кримінальним справам, звертайтесь до досвідчених адвокатів Адвокатського об’єднання «Крайм дефендерс».

Всі поради